Forum SECPRAL

Discuţii => Control acces şi pontaj => Subiect creat de: cristi1983 din Miercuri, 25 August 2010, 15:33:10Titlul: Problema control acces
Scris de: cristi1983 din Miercuri, 25 August 2010, 15:33:10
Am un sistem control access de la o alta firma (nu are importanta) format dintr-un controller principal si mai multe cititoare. Acestea sunt alimentate local de pe surse seka 12V/3A cu acumulator de backup, impreuna cu yalele de tip electromagnetic. Problema e urmatoarea: atunci cand se intrerupe alimentarea de la retea, raman alimentate pe acumulatorii sursei. Cand tensiunea de pe acumulator scade sub 9V sa zicem, cititoarele nu mai functioneaza dar yala ramane blocata, functionand in continuare. Astfel usa respectiva ramane blocata pe pozitia inchis pana la revenirea tensiunii de retea. Exista vre-un dispozitiv (electronic de preferinta) care daca tensiunea la intrarea lui scade sub un anumit prag reglabil, sa intrerupa tensiunea la iesire?


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: sorin din Miercuri, 25 August 2010, 16:27:28
înţeleg că ai o închizătoare fail safe, adică este închisă în prezenţa tensiunii de alimentare şi se deschide la lipsa tensiunii de alimentare.
pentru această construcţie, se prevăd în caz de urgenţă:
- butoane de deschidere de urgenţă care întrerup tensiunea la închizătoare prin spargerea unui geam. aceste butoane sunt marcate corespunzător.
- după caz, acumulatori cu capacitate mai mare pentru sporirea autonomiei sistemului.

pentru închizătoarele fail secure, adică acelea care au nevoie de tensiune ca să se deschidă, se prevăd acolo unde o cere planul de evacuare, mijloace mecanice de deblocare a uşilor - panic bars etc. şi după caz, uşile se alarmează opto-acustic la deschiderea neautorizată din interior.

ca să răspund la întrebarea ta punctuală, asemenea dispozitiv nu există nativ dar se poate face o schemă electronică cu comparatoare de tensiune. adică minitehnicus. soluţia clasică rămâne cea de mai sus.


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: adyrocks din Miercuri, 25 August 2010, 17:05:37
sorin a raspuns complet

eu sunt punctual la prob dvs : diode zenner , relee .... cred ca ati inteles ideea , treaba de 5 minute  :D


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: cristi1983 din Joi, 26 August 2010, 10:01:57
butoane de urgenta sunt. totusi nu vreau sa existe discutii despre functionarea sistemului avand in vedere ca este o cladire mare cu multe usi controlate de sistemul de control acces si cu trafic de persoane mare. O schema electrica exacta daca se poate ar fi minunat  ;D


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: DanielC din Joi, 26 August 2010, 13:50:33
Nu am lucrat cu sursele seka cum aveti dvs.....dar banui ca este vorba de o sursa in comutatie care are si un circuit de incarcare acumulator.
Problema enuntata de dvs. este ca atunci cand cade curentul si acumulatorul ajunge la 9 V aveti echipamente care functioneaza si echipamente care nu functioneaza.
Eu cred fie ca iesirea de tensiune din sursa respectiva nu este supervizata....fie are o limita prea mica.
Solutia cea mai simpla....ca sa nu schimbati sursa.....este sa va montati un comparator pe acumulator. Se gasesc si integrate speciale...sau:
Schema relativ simpla....o rezistenta + 1 zenner + 1 tranzistor....
Trebuie insa calculat/incercate valorile componentelor  in functie de la ce tensiune vreti sa fie decuplat acumulatorul ( 10 V sa zicem).
Sper sa nu ma insel  ;D
(http://img178.imageshack.us/img178/1144/42850361.png) (http://img178.imageshack.us/i/42850361.png/)


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: adyrocks din Vineri, 27 August 2010, 20:05:06
nu stiu cat de inginer sunt  :D dar tranzistor npn polarizat de la - si cu emitorul infipt in plus ?

in fine , deoarece nu sunteti de meserie domnule cristi eu zic ca pe google o sa gasiti o schema (sau 1000...) fara probleme


Titlul: Răspuns: Problema control acces
Scris de: DanielC din Luni, 30 August 2010, 09:15:51
Citat
nu stiu cat de inginer sunt   dar tranzistor npn polarizat de la - si cu emitorul infipt in plus ?

Aveti dreptate....dupa cum e desenat...nu prea conduce tranzistorul ala :)
Mi-e lene sa modific in paint.....prea dimineata! Oricum...la tranzistor mai apare si un mic curent de fuga...bleah..
Dupa cum bine ati subliniat....trebuie totusi minime cunostinte de electronica ptr realizarea solutiei....(de la un folosirea unui ciocanel de lipit...la alegerea unui tranzistor 2N sau asa ceva...)
Parca mai bine ar merge un releu+zenner...
Sau un comparator ceva gen LTC1440....costa cam 3-4 lei....
Dar e de incercat!