Forum SECPRAL

Discuţii => Diverse - Discuţii libere => Subiect creat de: JanosLehel din Luni, 12 Noiembrie 2012, 21:41:23Titlul: test capacitate baterii
Scris de: JanosLehel din Luni, 12 Noiembrie 2012, 21:41:23
Stim cu totii ca bateriile de la sistemele de alarma si cctv trebuiesc schimbate din cand in cand. Intrebarea este ca exact cand trebuie schimbate? Literatura de specialitate recomanda schimbarea bateriilor dupa o perioada de 3-5 ani. Insa in realitate timpul trecut are foarte putina deaface cu durata de viata a bateriilor (conteaza, dar nu e cel mai important aspect). Capacitatea acestora scade cu numarul ciclurilor de incarcare descarcare si nivelul de descarcare a acestora. Deci in cazuri extreme batriile mor mai repede de 3 ani sau merg mult mai mult decat 5.
Intrebarea mea este daca cineva are o solutie buna pentru masurarea capacitatii bateriilor ce se poate aplica la testele periodice ale sistemelor (ca sa nu avem sirprize ca ramanem fara curent, si sa nici nu schimbam bateriile mai degeaba)?
Deasmenea mentionez ca testerele obisnuite de baterii ce se gasesc nu sunt bune pentru acest scop findca acelea sunt mai mult specializate pe baterii de masina, unde parametrul cel mai important e curentul de pornire, nu si capacitatea bateriei.


Titlul: Răspuns: test capacitate baterii
Scris de: vegasys2k din Marţi, 13 Noiembrie 2012, 09:03:57
De obicei,centralele de alarma serioase(DSC,Paradox,Bentel,etc) au integrat in soft o procedura de verificare periodica continuua a starii bateriei si un led de pe tastatura se ocupa de atentionarea user-ului.
Altfel,schimba-le anual si stai linistit  ;D


Titlul: Răspuns: test capacitate baterii
Scris de: Mihai Ielcean din Marţi, 13 Noiembrie 2012, 09:05:04
Se masoara curentul consumat de sistem, se lasa pe baterii o perioada de timp (minute) si se noteaza tensiunea de inceput si tensiunea la care a ajuns dupa un anumit timp t. In general, pe plaja de lucru, tensiunea scade aprox. liniar, deci o regula de 3-simpla va cam da autonomia.


Titlul: Răspuns: test capacitate baterii
Scris de: adyrocks din Marţi, 13 Noiembrie 2012, 12:41:25
o metoda nu foarte stiintifica dar eficienta e vechiul bec
pui un bec de 12v de masina , de putere cat de mare permite acumulatorul si masori cat de repede iti cade tensiuneaTitlul: Răspuns: test capacitate baterii
Scris de: JanosLehel din Miercuri, 14 Noiembrie 2012, 09:09:18
Va multumesc pentru raspunsuri. Am mai studiat si eu problema atat practic cat si pe net s iam ajuns la concluzia:

-Centrala de alarma intradevar verifica bateria, dar nu poate sa spuna ca cat capacitate ma iare bateria (de ex daca e instalat o baterie de 7Ah, dupa 3 ani acea baterie poate sa aiba capacitate 6Ah, 5Ah....), el da avaria doar daca bateria este mult prea descarcata sau are celule cu defect (nu poate incarca), etc.

-Masurarea scaderi tensiuni bateriei sub o anumita sarcina (metoda cu lasrea sistemui pe baterie respectiv metoda cu becul de maina) da o informatia oarecare asupra capacitatii bateriei insa rezultatul nu o sa fie prea axact findca cu scaderea tensiuni bateriei se schimba si curentul consumat (la bec scade, la sistemul de alarma variatia depinde de echipamente, daca au surse in comutatie atunci creste consumul, daca au surse liniare atunci scade).

-Concluzia este ca pentru o masurare cat de cat corecta trebuie ori masurat si curentul in paralel cu tensiunea (necesita inca un aparat de masura si sormula de calcul se mai complica un pic), ori trebuie folosit un consumator de curent constant (necesita un echipament care sa consume curent constant, se poate realiza simplu cu un lm317)

Daca o sa am timp o sa fac cateva masuratori si daca rezultatele sunt promitatoare, poate fac un circuit cu un microcontroler care sa masoare scaderea de tensiune si sa indice direct capacitatea (ca sa nu trebuiasca sa stau eu pe langa baretie cu cronometrul si voltmetru )


Titlul: Răspuns: test capacitate baterii
Scris de: cerbu din Joi, 15 Noiembrie 2012, 19:44:24
de problema asta as fi si eu interesat. am patit  la revizii la sisteme.. pe perioada reviziei sistemul alimentat doar de pe acumulator.. a fost ok.. timp de o ora, doua cat a durat revizia. dupa o zi a fost pana de curent o juma de zi si bine-nteles ca sistemul a murit. si intrebari pe capul meu.. ca am facut revizia de mantuiala..etc etc :)
treaba cu masuratul tensiunii pe acumulator am facut-o dar dupa calculele mele era ok :))